Pubers & Young Adults

Inleiding

We zijn allemaal jong geweest. Maar de jongeren van nu zijn anders dan de generatie van 40, 20 of 10 jaar geleden. Weten we voldoende van deze jonge generatie om met hun in contact te blijven? Wat doen jongeren nu? Wat denken ze en wat willen ze? Leest deze jonge generatie wel of hebben ze iets anders aan hun hoofd dan lezen. En wat lezen ze dan?

In deze e-learning duiken we in het brein van jongeren van 12 tot 18 jaar en ontdekken we wat deze jongeren bezig houdt. Ook leesgedrag, leesaanbod, en de inzet van jongerenliteratuur in het onderwijs komen in deze e-learning voorbij.

In de lessen waarin we ons richten op jongerenliteratuur zullen we doorgaans de term Young Adult literatuur (YA) gebruiken. Officieel is deze term voorbehouden aan boeken voor de leeftijdsgroep 15+.

 

Voorkennis

Er is geen specifieke voorkennis nodig om deel te nemen aan deze e-learning. Om deel te kunnen nemen aan alle opdrachten is het handig om voor aanvang van deze e-learning een Facebook account te hebben en je aan te melden bij de Facebookgroep e-learning Pubers & Young Adults 2018. In deze groep kun je de opdrachten uit de e-learning delen met de overige deelnemers en kennis en inspiratie op het gebied van jeugdliteratuur met elkaar uitwisselen.

 

Doelgroep

Deze e-learning is primair gericht op leesconsulenten en mediacoaches van bibliotheken, docenten in het Voortgezet Onderwijs en studenten met interesse voor jongeren en jongerenliteratuur.

 

Tijdsinvestering

De tijdsinvestering bedraagt tussen de 1 a 2 uur per hoofdstuk. Je kunt de hoofdstukken uit de e-learning op elk gewenst tijdstip lezen en maken.

 

Werkvormen

We werken tijdens deze e-learning met verschillende soorten werkvormen, zoals Facebook, Pinterest, blog, etc. Sommige van deze werkvormen zullen wellicht bekend zijn, andere zijn misschien nieuw voor je. Het doel om te werken met “nieuwe” ICT tools is onder meer:

  • Om een variatie in werkvormen aan te kunnen bieden, dat past bij de verschillende leerstijlen van deelnemers;
  • Om middels eigentijdse/moderne werkvormen kennis te maken met nieuwe interactievormen.

 

 Module content:

  1. Hersens & Hormonen
  2. Jongerencultuur
  3. Leeshonger: over aanbod en hypes
  4. Jongerenliteratuur in het onderwijs
  5. Lifewriting
  6. Eregalerij
U heeft nog geen toegang tot deze module. Om toegang te krijgen, klik hieronder op de knop ‘Volg deze module’
Volg deze module