Mediawijsheid in de klas

willem1registerleraar

Elke dag maken studenten intensief gebruik van het internet. Ze gebruiken het om informatie te consumeren, bijvoorbeeld via google.nl. Maar het internet biedt onze studenten veel meer dan informatie. Ze participeren ook graag in sociale netwerken. Ze verbinden zich met anderen via Facebook, Pinterest, WhatsApp, Snapchat of Instagram en wisselen informatie uit. Daarnaast produceren ze grote hoeveelheden online content zoals status updates op social media, selfies, likes en video’s. Het internet voorziet in een basisbehoefte van jongeren: verbondenheid. Ze kunnen gewoon niet zonder.

Dat jongeren het medium internet dagelijks gebruiken betekent niet dat ze ook mediawijs zijn. Daar komt jouw rol als docent bij kijken. Jij bent in staat om als rolmodel en mediawijze docent de student bewust te leren omgaan met het internet.

In de basistraining Mediawijsheid doorloop je het Mediawijsheid-competentiemodel. Dit model beschrijft de drie hoofdactiviteiten die verbonden zijn met het internet: Consumeren, Participeren en Produceren. Elke activiteit is uitgewerkt in een aantal modules waarin mediawijsheid aan bod komt en die van belang zijn om als mediawijze docent mediawijs lessen te kunnen verzorgen. Denk hierbij aan: gebruik van geavanceerde zoekmogelijkheden, gebruik van abonneermogelijkheden, gebruik van sterke wachtwoorden, veilig internetten, en het bewaken van je privacy op Facebook, Twitter en/of Instagram.

Opzet training

De training Mediawijsheid is blended. Dit betekent dat een deel van de onderwerpen digitaal wordt aangeboden en een deel klassikaal. Tijdens de klassikale bijeenkomsten wordt ook verder ingegaan op de digitale content.

Door de blended vorm is het aantal bijeenkomsten beperkt(er) en is er de mogelijkheid om in eigen tempo en op eigen tijdstip met (een deel van) de opdrachten aan de slag te gaan.

Voorwaarden voor het verkrijgen van het bewijs van deelname is actieve (online) deelname, het houden van een mediawijze presentatie (de eindopdracht) en een fysieke aanwezigheid van 100%.

De training bestaat uit vier klassikale bijeenkomsten en vier online modules. In het onderstaande schema zie je hoe de training is opgebouwd.

U heeft nog geen toegang tot deze module. Om toegang te krijgen, klik hieronder op de knop ‘Volg deze module’
Volg deze module